Зелената олимпиада награди своите отличници за 2017 г.

Зелената олимпиада награди своите отличници за 2017 г.

На заключително събитие в столицата бяха наградени отличниците в тазгодишното издание на Зелената олимпиада. В залата присъстваха стотици деца от софийски училища, които отговаряха на въпроси от специално подготвената ековикторина. Подобни събития се проведоха в Стара Загора, Плевен и Монтана. Всеки ученик получи подарък, за участниците във викторината имаше още награди, а за всимки в залата бяха чудесните изпълнения на Михаела Филева.

Тримата победители в онлайн състезанието получиха много аплодисменти в залата. Според регламента на състезанието се излъчва по един победител във всяка от трите възрастови групи.

Участниците решаваха тест, в който имаше 9 въпроса от затворен тип, а последният, 10-и въпрос, беше отворен. Всяко дете трябваше да отговори самостоятелно на него и да покаже, че се интересува от природата и да напише кратък текст.

Част от учениците бяха копирали дословно източници от интернет, без да вложат собствени разсъждения. Това беше основната грешка на повечето деца, отчетоха от журито.

 

Ето и отговорите на десетия въпрос, спечелили тазгодишните награди.

 

НАЧАЛЕН ЕТАП

Опишете кръговрата на водата в природата

Христо Илиев – 3 клас, ОУ Васил Левски, гр. Плевен

Лъчите на слънцето нагряват повърхността на земята и водните басейни. От нагряването водата във водните басейни и на земята се превръща във вид на пара /изпарява се/ и се издига високо нагоре. Въздухът над земята винаги е по-хладен. Там парата се охлажда и се образуват множество водни капчици. Ако въздухът остане хладен, капчиците се събират се и образуват дъждовни облаци. Понякога облакът остава близко до земята. Тогава се образува мъгла. От облаците водата се връща на земята във вид на дъжд. Понякога въздухът се изстудява много бързо и дъждовните капки се превръщат в лед. Започва да вали град. Ако облакът се изстуди много бързо, капчиците замръзват, слепват се и образуват снежинки. Започва да вали сняг.Кръговратът на водата в природата е непрекъснат процес, по време на който се получава естествено пречистване на водата.

 

ПРОГИМНАЗИАЛЕН ЕТАП

 

С какво можем да допринесем за опазване на чистотата в природата?

 

Марина Господинова – 7 клас, ПМГ „Академик Боян Петканчин“, гр. Хасково

Всеки човек може да допринесе за опазване на чистотата в природата, като на първо място не я замърсява, защото все пак тя е нашият дом. Ако ние я унищожим, само ще загубим от това, а после ще съжаляваме.

Най-малкото, което можем да правим против замърсяването на природата е да си изхвърляме боклуците на правилните места – контейнерите за рециклиране. След като го направим, може да сме сигурни, че те няма да останат разпилени и замърсяващи дома ни, или погълнати от някое невинно животно, което може да загуби живота си, само защото не сме отишли до коша за отпадъци.

Друго, с което можем да допринесем, е да ходим до училище или работа с велосипед, а не с автомобил. Газовете, излизащи от ауспусите им, замърсяват въздуха и околната среда.

Освен да премахнем лошите си навици, може да се включваме в кампании за опазването на природата или сами да си наложим неща, като ден в седмицата за почистване на градинките в парка.

 

ГИМНАЗИАЛЕН ЕТАП

Какво знаете за природните резервати в България и какво е значението им за екологичното равновесие?

Десислава Илиева – 10 клас, СМГ „Паисий Хилендарски“, гр. София

За щастие в България има установени места, където природата се съхранява и по-точно природни резервати, което носи надежда, че българите сме осъзнали, че границата между баланс и разруха в естествената среда е твърде тънка, за да си играем с факторите, определящи нейното равновесие.

Може би най-известният български резерват е този в Сребърна. Много от българчетата още от малки чуват за многообразието на птиците там, както и за въпросните пеликани и чапли, които гнездят на територията на резервата.

Произхождайки наполовина от Бургас, резерватът при Атанасовското езеро също не е далеч от мисълта ми. Там например могат да се срещнат видрата, етруската земеровка- най-малкият бозайник в света, и много други видове, което ни кара да сме горди с природата си.rnrnВ друга реалност бихме могли да срещнем тези великолепни създания, заедно със стотиците други видове, срещащи се само в резервати по територията на страната, единствено в зоопарковете.

Лично за мен това е натъжаващо. Повечето хора подхождат към природните резервати като към атракция. Рядко някой се замисля, а още по-рядко осъзнава, че без тези защитени територии много от тези видове в България, прекарващи част или целия си живот в някой от резерватите, биха изчезнали. Щетите обаче не са просто по-малко красота за очите на бъдещите поколения. Щетите са много по-големи. Изчезването на един вид не е отделен факт. То е свързано с много по-сложни последствия, защото никой вид в природата не живее изолиран от другите. Най-малкото хранителната верига ще се прекъсне, някои от видовете няма да имат този естествен враг, други пък няма да имат с какво да се хранят, ако досега изчезналият вид е задоволявал хранителните им нужди. По този начин със сигурност изчезването на даден вид ще се отрази негативно върху установяваната с векове преди това стабилност на числеността на популациите. Друг въпрос е и нарушаването на досегашните условия на средата при изчезването на даден вид, който досега е регулирал и участвал в процесите в образуване на вида на средата на живот, която обитават и другите видове.

В такъв момент можем да говорим за нарушено екологично равновесие. Да, в някой момент то ще се възстанови от само себе си, но докога ще разчитаме на това? Хората не сме всемогъщи, дори не сме толкова добре приспособими. Съществуват много видове, които биха били способни да живеят в много по-широк кръг от условия.

Когато някой реши да спори с мен за климатичните промени и как това, което се случва в момента е нормална част от различните циклични периоди на Земята на застудяване и затопляне, както и как тя сама би се справила, аз давам за пример човешкото тяло. Разбира се, саморегулацията е факт, но винаги е в граници. Не можем например да ядем вредна храна постоянно и да очакваме всичките ни системи да работят правилно. Е, в началото ще се справяме, но скоро организмът ни малко по малко ще започне да ни дава сигнали, след което и части от него да отказват. Същото е и с планетата ни в момента. Намираме се във времето на първите сигнали като наводнения, екстремни температури, суши, урагани и други климатични проявления в отговор на дейността ни. Наша отговорност е да разберем тези сигнали и да работим по възстановяването на планетата.

В крайна сметка природните резервати са огромна част от резервирането на биологичното разнообразие, което пък от своя страна е най-важната част от природата, която носи екологичното равновесие. Всички територии, съхраняващи дадени видове, носят надежда за избягване на екологичната катастрофа, пред която е изправен съвременният свят дори и когато, както е състоянието на национален парк Пирин в момента, биват поставяни на план за строеж, защото всички виждаме обединяването на българите и не само в една обща цел- спасяване първо на локалното, а оттам и на глобалното. Само природните резервати обаче не са достатъчни. Трябва също и да се замисляме преди действията си и изборите, които правим за ресурсите, които използваме ежедневно, защото на края на деня не можем да излъжем природните закони и природата- всичко е свързано и най-често всичко, което правим се връща с по-голяма сила към нас. И колкото и песимистичен да беше тонът на текста, аз вярвам, че един ден, целият свят ще се обедини, защото сме осъзнали, че проблемът не е на една държава и няма да засегне група от хора, а всички нас, и ще успеем навреме да избегнем бъдещите „отказвания на системите“ на Земята, преди да е твърде късно.

 

 

Награждават победителите в Зелената олимпиада

Награждават победителите в Зелената олимпиада

 

 

Победителите в онлайн изданието на Зелената олимпиада ще получат наградите си на специално тържество на 12. декември в София.

Над 5000 деца се състезаваха със знания за опазването на природата, като тази година се включиха и български училища от чужбина.

Според регламента в национален мащаб има трима победители – по един от начален, прогимназиален и гимназиален етап.

Ето кои са отличените в петото издание, проведено от октомври до декември 2017 г.:

 

Христо Илиев – 3 клас, ОУ Васил Левски, гр. Плевен;

Марина Господинова – 7 клас, ПМГ „Академик Боян Петканчин“, гр. Хасково;

Десислава Илиева – 10 клас, СМГ „Паисий Хилендарски“, гр. София.

 

Отличените есета ще бъдат публикувани в сайта на Зелената олимпиада.

На тържественото награждаване в НДК ще присъстват близо 400 деца от столични училища, които ще се включат в интересна ековикторина с награди, която ще води актьорът Николай Начев. За всеки участник ще има подарък, а всяко училище ще получи грамота за включването си в този зелен проект. За младите природолюбители ще пее любимата изпълнителка Михаела Филева. Подобни събития бяха проведени в Стара Загора, Плевен и Монтана. Раздадени бяха 60 награди и над 1000 екоподаръци.

Зелената олимпиада се организира от Академика БГ с подкрепата на МОСВ и Оперативна програма „Околна среда“. Това е най-мащабното образователно събитие с екологичен характер. То има за цел да формира екологична култура и да възпита любов към природата. Всяка година в него се включват над 5000 деца от цялата страна.

 

 

Само три дни до финала на Зелената олимпиада

Само три дни до финала на Зелената олимпиада

Само 3 дни остават до финала на Зелената олимпиада. В нея учениците от 1. до 12. клас отговарят на въпроси, свързани с опазването на природата. Децата се регистрират в специално създадената онлайн платформа zelenaolimpiada.bg и се състезават за чудесните награди: за горен курс – таблет, за среден – смартфон и за начален – MP3-плеър.

 

Зелената олимпиада е най-мащабното образователно събитие с екологичен характер. Последните четири издания на инициативата са под патронажа на МОСВ и ПУДООС. През 2017 г. Зелената олимпиада се провежда във връзка с образователно-информационна кампания на Оперативна програма „Околна среда“. Тази година в нея се включват и български училища от чужбина.

240 ученици се състезаваха в „Зелената олимпиада“ в Монтана

240 ученици се състезаваха в „Зелената олимпиада“ в Монтана

 

 

Над 240 ученици се състезаваха в „Зелената олимпиада“ на сцената на Младежкия дом в Монтана. Поли Генова, посланик на зелената идея, отново зарадва децата с музика, автофграфи и снимки.

 

Заедно с онлайн платформата http://zelenaolimpiada.bg/ тази година МОСВ и Академика БГорганизират и викторини на живо в Стара Загора, Плевен и Монтана. Учениците демонстрираха знания за това как да се отнасяме с отговорност и уважение към природата.  Всички получиха подаръци, а победителите в екологичната викторина бяха наградени на сцената със специални награди, осигурени от ОП „Околна среда“.

 

Организаторите припомниха, че остава още малко време, в което учениците могат да се включат в екологичното състезание. Онлайн тестовете са отворени за участие до 1 декември 2017 г. На заключителното събитие в СофияМинистерството на околната среда и водите и Академика БГ ще наградят победителите в трите възрастови групи с MP3 плеър, смартфон и таблет.

 

Мащабната екологична инициатива традиционно се организира от портала Академика БГ и се провежда с подкрепата на Министерството на околната среда и водите чрез Оперативна програма „Околна среда“.

 

 

Зелената олимпиада гостува в Монтана

Зелената олимпиада гостува в Монтана

На 20 ноември, понеделник, в Монтана ще гостува Зелената олимпиада. Това е най-масовото образователно събитие с екологичен характер. Миналата година в него се включиха близо 7000 деца.
Инициативата има за цел да възпита у децата любов към природата и да повиши знанията им за нейното опазване. В специално създадена онлайн платформа се решават тестове, като за победителите има награди.
Наред с това са планирани и викторини на живо, които ще се проведат в няколко населени места в страната. Монтана е един от градовете, в които ще има такова събитие.
Каним училищата да се включат в зеления празник на 20.11.2017 г. от 13 ч. в Общински младежки дом – Монтана. Участвайте и спечелете награди, а училището ще получи грамота за включването си в този полезен за децата проект.
Забавната викторина на екологична тематика ще бъде съпътствана от музикална програма, а подарък за всички в залата ще бъдат изпълненията на Поли Генова – любимка на младата аудитория.
Зелената олимпиада се организира от Академика БГ с подкрепата на МОСВ и е част от информационна кампания на Оперативна програма „Околна среда“.

Поли Генова и Зелената олимпиада раздадоха награди на ученици в Плевен

Поли Генова и Зелената олимпиада раздадоха награди на ученици в Плевен

Близо 300 ученици се състезаваха в Плевен в екологичната инициатива Зелената олимпиада. Участници от четири плевенски училища научиха кои отпадъци се разграждат най-трудно, какво включва Червената книга и къде се намира резерватът „Сребърна”. Поли Генова изпя най-популярните си песни и призова децата да подкрепят зелената идея.

В онлайн платформата http://zelenaolimpiada.bg/ само за един месец са се регистрирали над 3200 участници от страната и чужбина. Онлайн тестовете са отворени за участие до 1 декември 2017 г. Победителите в трите възрастови групи ще бъдат наградени с MP3 плеър, смартфон и таблет на финалното събитие на Зелената олимпиада, което ще се проведе през декември в София.

Зелена олимпиада с участието на Поли Генова ще се проведе и в Монтана на 20 ноември 2017 г., където победителите в екологичното състезание ще получат специални награди, осигурени от Оперативна програма „Околна среда“.

Зелената олимпиада се организира от образователния портал Академика БГ от 2011 година.

Децата от Плевен се включват в Зелената олимпиада

Децата от Плевен се включват в Зелената олимпиада

На 13 ноември, понеделник, в Плевен ще гостува Зелената олимпиада.  Събитието е на 13 ноември, понеделник, от 13 ч. в Зала „Катя Попова“.

Учениците ще се включат във викторина и който отговори без грешка, ще получи награда. Забавните въпроси са съобразени с възрастовите групи и са изцяло посветени на опазването на природата.

Подарък за всички в залата ще бъдат изпълненията на Поли Генова – любимка на младата аудитория.

Зелената олимпиада е най-масовото образователно събитие с екологичен характер.  Инициативата има за цел да възпита у децата любов към природата и да повиши знанията им за нейното опазване. В специално създадена онлайн платформа се решават тестове, като за победителите има награди. Наред с това са планирани и викторини на живо, които ще се проведат в няколко населени места в страната.

Инициативата се провежда с подкрепата на МОСВ и е част от информационна кампания на Оперативна програма „Околна среда“.

Над 400 ученици в Стара Загора аплодираха Поли Генова и „Зелената олимпиада“

Над 400 ученици в Стара Загора аплодираха Поли Генова и „Зелената олимпиада“

Над 400 ученици се състезаваха в „Зелената олимпиада“ на сцената на Държавната опера в Стара Загора. Изненадата на събитието беше Поли Генова, която стана посланик  на зелената идея и зарадва всички с изпълнения на най-популярните си песни. Тя призова учениците да бъдат отговорни и да пазят природата.

Заедно с онлайн платформата http://zelenaolimpiada.bg/ тази година МОСВ организира и викторини на живо в няколко български града. Първо в Стара Загора учениците отговаряха на въпроси, различни от тези в онлайн конкурса. Водещ на събитието беше актьорът Николай Начев, който провери знанията за опазване на околната среда на учениците в залата.  За всички имаше подаръци, а победителите в екологичната викторина получиха специални награди, осигурени от ОП „Околна среда“.

„Образователната инициатива има за цел да възпита у вас децата любов към природата и да повиши знанията ви за нейното опазване“, каза в обръщение към учениците Евелина Гечева от Академика БГ, организатор на екологичния конкурс.

Тази година „Зелената олимпиада“ излезе извън пределите на България. Ученици от Германия, Испания и Холандия вече се включиха в екологичната надпревара.

След Стара Загора за състезание в еко викторините на живо ще се готвят ученици от Плевен и Монтана. Онлайн тестовете са отворени за участие до 1 декември 2017 г. Победителите в трите възрастови групи ще бъдат наградени с MP3 плеър, смартфон и таблет на финалното събитие на „Зелена олимпиада“, което ще се проведе през декември в София.

Мащабната екологична инициатива традиционно се провежда с подкрепата на Министерството на околната среда и водите чрез Оперативна програма „Околна среда“.

 

Зелената олимпиада гостува в Стара Загора

Зелената олимпиада гостува в Стара Загора

На 23 октомври, понеделник, в Стара Загора ще гостува Зелената олимпиада. Инициативата има за цел да възпита у децата любов към природата и да повиши знанията им за нейното опазване. В специално създадена онлайн платформа се решават тестове, като за победителите има награди. Наред с онлайн варианта в тазгодишното издание на Зелената олимпиада са планирани и викторини на живо, които ще се проведат в няколко населени места в страната.

Стара Загора е един от градовете, в които ще има такова събитие. Ще съберем учениците на истински зелен празник във вашия град, защото знаем, че в него опазването на природата е важна тема. Ще задаваме на децата въпроси и който отговори без грешка, ще получи награда. Забавната екологична викторина ще бъде съпътствана от музикална програма, а подарък за всички в залата ще бъдат изпълненията на Поли Генова – любимка на младата аудитория.

Каним училищата от Стара Загора да се включат в зеления празник на 23 октомври, поденелник, от 13 ч. в Държавната опера в Стара Загора, голяма зала „Оперен театър“.

 

Участвайте и спечелете награди, а училището ще получи грамота за включването си в този полезен за децата проект.

Зелената олимпиада се провежда с подкрепата на МОСВ и е част от информационна кампания на Оперативна програма „Околна среда“.

Започва петото издание на Зелената олимпиада

Започва петото издание на Зелената олимпиада

 

За пета година Зелената олимпиада ще стимулира учениците да научат повече за опазването на околната среда. Тя има за цел да стимулира интереса към природата и да работи за формиране на екологична култура.

В специално създадена онлайн платформа zelenaolimpiada.bg  учениците от 1. до 12. клас ще решават тестове, свързани с опазването на природата. В национален мащаб ще бъдат излъчени трима победители, за които има чудесни награди: за горен курс – таблет, за среден – смартфон и за начален – MP3-плеър.

Регистрацията в сайта е възможна от 1. октомври до 1. декември 2017 г. Победителите ще бъдат обявени до 10. декември.

Зелената олимпиада е най-мащабното образователно събитие с екологичен характер. То е без аналог в страната по иновативност и по обхват на провеждане. От 2012 г. всяка година в организираната от Академика БГ проява се включват близо 5000 деца от 1. до 12. клас от цялата страна, а през 2016 г. те бяха 7000. Участват и българските училища зад граница, тъй като онлайн тестовете дават тази възможност.

Последните четири издания на инициативата са под патронажа на МОСВ и ПУДООС. През 2017 г. Зелената олимпиада се провежда във връзка с образователно-информационна кампания на Оперативна програма „Околна среда“.